Ludzie uwielbiają pić. Nie ma nic lepszego, niż rozpoczęcie dnia od kubka ulubionej kawy – stwierdzą jedni. Inni natomiast powiedzą, że to gunpowder herbata jest czymś, co zachęca ich do działania i stanowi doskonały napój właśnie na początek dnia. To na tych drugich zamierzamy skupić się w tym artykule, opisując dokładnie to, o czym już mimochodem wspomnieliśmy – herbatę typu Gunpowder. Czym ona jest, skąd się wzięła i dlaczego stale zyskuje na popularności? O tym wszystkim zamierzamy dziś powiedzieć.

Skąd pochodzi tego typu herbata?

Gunpowder herbata to odmiana suszu herbaty, która swoje korzenie ma w Chinach. Co ciekawe, nie jest to absolutnie coś nowego – jej produkcja zaczęła się najprawdopodobniej jeszcze w okresie panowania chińskiej dynastii Tang, a zatem przeszło tysiąc lat temu. Choć Chińczycy cieszą się jej smakiem już od tak dawna, do Europy trafiła stosunkowo niedawno.

Sama nazwa herbaty, w dosłownym tłumaczeniu, oznacza (z angielskiego) “proch” (strzelniczy), jednak to nie z tego języka się wzięła. W języku mandaryńskim herbata nosi nazwę gāng paò, co w wolnym tłumaczeniu oznacza “świeżo parzoną” – to właśnie od tych słów wziął się jej zachodni odpowiednik. Tak właściwie wymyślili go Brytyjczycy, którym mandaryńskie słowa automatycznie skojarzyły się z “Gunpowder”, a którzy jako pierwsi mieli okazję skosztować tejże herbaty.

Sposób parzenia

Idealny sposób na zaparzenie herbaty Gunpowder zakłada wsypanie jednej jej łyżeczki (lub maksymalnie dwóch, w zależności od tego, czy korzystamy z filiżanki czy kubka), a następnie zalanie gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odpowiednia jej temperatura to około 80 stopni Celsjusza. Wszystko przebiega zatem w jak najbardziej standardowy sposób – sama herbata zaparza się od 1 do 3 minut, najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie liście należy oddzielić od naparu.

Komu przypadnie do gustu?

Herbata typu Gunpowder spodoba się przede wszystkim smakoszom tego naparu oraz osobom, które preferują gorzki, ale bardzo wyrazisty smak. Herbatę tę produkuje się poprzez suszenie liści od razu po zerwaniu ich z drzew – w związku z tym są one tak świeże, jak tylko się da oraz zachowują swoje naturalne właściwości (również lecznicze). Choć smak tej herbaty jest wyrazisty, jednocześnie cechuje się delikatnością. Ziołowy aromat z kolei, dzięki swojej intensywności, jest w stanie roznieść się po całym pomieszczeniu, w którym parzona jest herbata.

Ze względu na to, że Herbata Gunpowder zawiera w sobie dużo teiny, a jej smak jest intensywny, doskonale nadaje się do picia zarówno rano, jak i po południu, dodając pijącemu energii na dalszą część dnia.

Background obraz autorstwa freepik - www.freepik.com